İlter Danışmanlık

AS 9100
AS 9100

AS 9100 Havacılık Uzay ve Savunma Yönetim Sistemi

AS 9100 standardı, Uluslararası Havacılık Kalite Grubu tarafından savunma sanayisi için geliştirilen Havacılık Uzay ve Savunma Kuruluşları için Kalite Yönetim Sisteminin genel adıdır. Bu sistem ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi üzerine kuruludur. Havacılık ve Savunma Sanayisinin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni maddelerin eklenmesi ile birlikte bu standart güçlendirilmiştir.

ISO 9001 standardından farklı olarak Havacılık Uzay ve Savunma Yönetim Sistemi standardı süreç yönetimlerinin çok daha etkin bir şekilde kullanımını kapsar. Tine ISO 9001 standardından farklı olarak Proje Yönetimi ile Konfigürasyon Yönetimi maddelerine göre müşterilerin isteklerinin seri imalata aktarılabilmesi adına iyi bir planlama yapılmasını bekler.

AS 9100’de bilinen klasik pazarlama ve müşteri ilişkileri sürecinden gelen bilgilerin planlama sürecine doğrudan aktarımı yerine bu süreçlerin arasında bulunan proje yönetim süreci ile konfigürasyon yönetim sürecinin etkin bir şekilde kullanımı sağlanır. Bu maddeler ISO 9001 standartlarında açık bir şekilde şart koşulmaz. Ancak 2015 revizyonundan sonra bazı maddelere burada yer verilmiştir.

AS 9100 standardı içerisinde bulunan fakat ISO 9001 standardına 2015 yılında gerçekleştirilen revizyon ile dahil olan maddeler vardır. Bunlar; Teslimat sonrası destek ile risk yönetimi maddeleridir. Risk yönetimi maddesinin otomotiv sektöründe de kullanılan Hata Modu ve Etkileri Analizi (FMEA) yöntemi ile yapılması kabul edilmiştir.

Risk yönetimi çeşitli süreçlerle etkileşim halindedir. Bu süreç iyileştirme faaliyetleri ile bir arada yürütülür. Teslimat sonrası destek ise bir nevi teknik servis hizmeti gibidir. Bu madde ile ürünün kullanıldığı süre boyunca firmanın sorumlulukları göz önünde bulundurulur. AS 9100 standardının uygulama aşamasında süreç yönetimi oldukça önemlidir. Bu sebeple Süreç Yönetimi konusuna ekstra önem verilmelidir.

AS 9100 Kalite Yönetim Sistemi Faydaları Nelerdir?

Havacılık Uzay ve Savunma Yönetim Sistemi Standardı çalışmalarında ek kalite maliyeti getirse de bunun yanında faydaları da oldukça fazladır. Firmanın kararlılığı açısından bu kalite belgesinin alınması son derece önemlidir. Sistemin uygulanmasının firmalara çeşitli avantajları bulunur.

  • Üretimde meydana gelebilecek hataların en aza indirilmesi sağlanır.
  • Tamir ve yeniden işlemeden kaynaklanan maliyet ve termin kayıplarında azalmalar meydana gelir.
  • Hatalı üretim sorunlarından kaynaklı müşteri kaybı ve prestij riskleri azaltılmış olur.
  • Planlama ve üretim çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Süreçler arasında meydana gelen karmaşa sorunlarının azalması ve bunun yanında süreçlerin çok daha etkin bir şekilde işletilmesi ile firmaların performanslarında yükselmeler meydana gelir.
  • Tanınmış bir kalite sistemine sahip olmak firmaların yeni müşteriler kazanmasına yardımcı olur.
  • TAI, Boing, Airbus gibi büyük kuruluşların da yer aldığı IAQG üyesi olmak dünya çapındaki kuruluşlar ile çalışma imkanları sunar.

Uzay ve havacılık endüstrisinde kalite yönetimi mali başarılar ile maddi açıdan zarara uğratan hatalar arasındaki ayırımların yapılmasına yardımcı olur. AS 9100 çalışma yöntemi standart sağlamasının yanında firmaların sektörde itibar kazanmasına da yardımcı olur.

AS 9100 Havacılık Uzay ve Savunma Yönetim Sistemi
AS 9100 Havacılık Uzay ve Savunma Yönetim Sistemi

AS 9100 Standardı Kapsamı Nelerdir?

AS 9100 Belge kapsamı, Uluslararası Havacılık Kalite Grubu tarafından ISO 9001 standardı kapsamına uygun bir şekilde geliştirilmiştir. AS 9100 için ISO 9001’in uzay, havacılık ve savunma sanayi alanına uyarlanmış hali demek mümkündür. Bu nedenle AS 9100 belgesi alan bir şirketin ISO 9001 belgesi almasına gerek bulunmaz. Tüm standartlar uluslararası bağlamda geçerlidir. Türkiye’de ve tüm dünyada sektörde faaliyet gösteren çeşitli şirketler tarafından kullanılır.

Havacılık ve Uzay Kalite Yönetim Sistemi, sektörde üretilen ürünlerin gelişim süreçlerinin, operasyonların, uygulanan hizmetlerin, emniyetli ve güvenilir olmasını hedefler. Bu nedenle firmaların bir kalite yönetim sistemi kurması çalışmalarını uluslararası geçerliliği bulunan kalite gereksinimlerine uygun seviyelere getirmesi son derece önemlidir. AS 9100 Kalite Yönetim Belgesi bulunan ve standartları uygulayan kuruluşlar, sektörde daha kaliteli ve prestijli firmalar haline gelirler. Bu şekilde rakiplerinin önüne geçmeleri de çok daha kolay olur. Bu durum müşteri memnuniyetlerinin iyileştirilmesi ve iş birliği potansiyellerinin artırılmasında önemlidir.

AS 9100 son sürümü 2016 senesinde AS9100D şeklinde yayınlandı. Gerçekleştirilen revizyon ISO 9001:2015 gereksinimlerine göre yapılmıştır. Bunların dışında satın alma prosedürleri, insan faktörlerinin etkisi, etik eğitimler, ürün güvenliği, sahte parçalar ile ilgili dikkatli olunması gerekliliği, tedarikçi gözetimi gibi konulara da yer verilmiştir.

İLTER DANIŞMANLIK

Ücretsiz bilgilendirme için bizimle iletişime geçin.